Rolada makowa

Rolada makowa na biszkopcie to prosty, a zarazem bardzo efektowny deser, który z powodzeniem możesz przygotować nawet w ostatniej chwili. Puszyste, lekkie ciasto idealnie komponuje się z aromatyczną gotową masą makową pełną bakalii. To świetna alternatywa dla tradycyjnych makowców – szybsza, ale równie pyszna. Doskonała na święta, rodzinne spotkania lub po prostu do popołudniowej kawy.

Co potrzeba:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • puszka gotowej masy makowej (ok. 850-900g)

Dodatkowo:

  • polewa z białej czekolady
  • płatki migdałów
  • żurawina

Jak wykonać:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać. Następne dodać żółtka i przez chwilę miksować. Na koniec dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec przez około 15-20 minut.

Po upieczeniu od razu wyłożyć biszkopt na blat, zdjąć papier. Ciasto zwinąć w roladę, zawinąć w papier i odstawić do ostudzenia.

Ostudzony biszkopt rozwinąć, wyłożyć masę makową, równomiernie rozprowadzić. Ciasto zwinąć ciasno, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie polać czekoladą i udekorować migdałami/żurawiną.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera